Innostunut vai hätääntynyt hevonen?

Hevoset ovat siitä hankalia otuksia, että niiden erilaiset kiihtyneisyystilat näyttävät ihmissilmään helposti samanlaisilta.

Kun hevosella on kivaa laitumella kavereiden kanssa, se juoksentelee ja pukittaa. Kun hevosta ahdistaa kamala ratsastaja tai epäsopiva satula, taas se juoksentelee ja pukittaa. Hevonen voi laukata vinhasti eteenpäin, koska sillä on vähän ylimääräistä virtaa ja liikkuminen tuntuu hyvältä tai koska se pakenee kauhuissaan jotain kokemaansa uhkaa.

Ei siis ole ihme, että ihmiset tulkitsevat hevosten kiihtymystiloja miten sattuu. Erityisen paljon vääriä tulkintoja tuntuu liittyvän esteratsastukseen. ”Innostuu esteistä”, saatetaan sanoa hevosesta, joka painaa radat menemään paniikin vallassa.

***

Hevoset tykkäävät liikkumisesta.
Hevoset tykkäävät liikkumisesta. Kuva: Pixabay

Hevosten tunteita on tutkittu vasta vähän, mutta minusta ei ole mitään syytä, miksi hevonen ei voisi sekä innostua että hätääntyä esteiden hyppäämisestä.

Muiden eläinlajien mielihyväntunteita tutkittaessa on huomattu, että monet eläimet nauttivat vauhdista ja liikkumisesta. Esimerkiksi jotkin linnut saattavat lennellä ylösalaisin ja tehdä hurjia kamikaze-syöksyjä ihan vain siksi, että se on kivaa. Eläimet myös nauttivat tunteesta, että ne hallitsevat tilanteen, onnistuvat ratkaisemaan tehtäviä ja ovat taitavia.

Hyvä esteratsastus voi mainiosti tarjoilla hevoselle näitä tunteita. Pienessä tarhassa ulkoilevalle hevoselle esteratsastus voi olla myös kaikkein paras paikka päästä purkamaan luontaista liikkumistarvetta, ”irrotella”.

Toisaalta kova tai epälooginen apujenkäyttö, pakkoon perustuva koulutus, uudet (kilpailu)tilanteet, joihin ei ole kunnolla siedätetty, ja varusteista, ratsastajasta tai fyysisestä vaivasta johtuva kipu ovat omiaan stressaamaan ja hätäännyttämään hevosta.

Näitäkin esteratsastukseen voi liittyä.

***

Mistä siis ratsastaja tai esteratsastuksen katsoja voi päätellä, onko hevosella kivaa vai kamalaa? Listaan joitakin tunnistuskeinoja.

Elekieli. Hännällä huiskiminen, suun availu ja pään viskominen kertovat epämukavuudesta, se on kylmä fakta. Myös tolkuton hikoilu, jännittynyt suu ja pyörivät silmät ovat huono homma.

Säikähdykset. Hevosten leikkiin ja liikkumistarpeen purkuun voi kuulua hurjia ”säikähdyksiä” eli pakoreaktion harjoittelua, mutta koko ajan säpsyilevä hevonen ei ole innoissaan. Jos se tuntuu pelkäävän kaikkea ja koko ajan, se pelkää.

Oppiminen. Pelko vaikeuttaa oppimista, motivaatio ja myönteiset odotukset taas edistävät sitä. Jos hevonen tuntuu reippaalta mutta silti järkevältä, se osaa korjata esteillä omia virheitään ja hoksaa uudet tehtävät nopeasti, sillä on todennäköisesti oikein kiva meno.

Kommunikointi. Innostus voi tuottaa hevoselle vauhtia, rohkeutta ja luottamusta omiin ratkaisuihin, mutta se ei vie hevosta kokonaan toiseen maailmaan. Jos tuntuu, että hevoseen ei saa mitään yhteyttä eivätkä kovatkaan avut vaikuta siihen, todennäköisesti se on ahdistunut tai hädissään, ei innostunut.

Oman hevoseni kanssa olen kokenut tämän eron hyvin selvästi. Kun Wernerillä oli vaikeampi vaihe elämässään – todennäköisesti nivelkipujen takia – hyppelymme oli älytöntä kaahaamista minun avuistani riippumatta. Nyt, kun sillä menee mukavasti ja kivut ovat aisoissa, energiaa on toisinaan paljonkin mutta silti hevosta voi ratsastaa suunnilleen ajatuksen voimalla.

Rentoutuminen. Kun tehtävä on ohi, rentoutuuko hevonen nopeasti vai jäävätkö kierrokset päälle? Ensimmäinen on hyvä merkki, jälkimmäinen ei.

Ratsastajan toiminta. Tässä kohtaa kannattaa käyttää ihan arkijärkeä. Jos ratsastaja vetää ohjista ja paukuttaa kylkiä antamatta hevoselle hetkenkään rauhaa, onko todennäköistä, että hevonen tykkää toiminnasta niin kovasti, että innostuu? Jos se ei halua tarhassa edes tulla ihmisen luokse, onko siitä todennäköisesti ihanaa hypätä ihmisen kanssa?

Eihän se ole. Mutta jos kohtelet hevosta kauniisti ja loogisesti, annat sen tehdä itsekin ratkaisuja ja välillänne on vahva luottamus, todennäköisesti te nautitte yhdessä myös esteratsastuksesta.

***

Useimmilla listan kohdilla on kunnon pohja hevosia koskevassa tutkimuksessa, mutta on joukossa mutuakin. Jos olet jostakin kohdasta eri mieltä tai haluat täydentää listaa, otan kommentit ilolla vastaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top
Vieritä ylös