Kosketuskepin käyttö
Kosketuskeppi on kätevä apu esimerkiksi hevosten lastauskoulutuksessa, maasta käsin jumppaamisessa ja monien käytösongelmien, kuten talutusrynnimisen ratkomisessa. Kissankoulutuksessa keppi toimii oikotienä moniin hauskoihin temppuihin. Valjastat kepin käyttöön näin:
1. Ota käyttöön äänimerkki, joka tarkoittaa eläimelle ”Hyvä, teit oikein, herkkupalkkio on tulossa”. Äänimerkki voi olla naksutin tai vaikka lyhyt sana, kuten ”jes” tai ”jep”. Anna eläimelle ensin muutama herkku yksinkertaisesti niin, että teet äänimerkin ja annat herkun heti perään. Noin kymmenen toistoa riittää.
2. Kun äänimerkki on opittu, ota keppi mukaan. Laita kohde eli tässä tapauksessa kepin pallo eläimen nenän eteen ja odota, että se sattumalta tai uteliaisuuksissan koskee siihen. Juuri kosketuksen hetkellä tee äänimerkki ja anna perään herkku. Toista niin monta kertaa, että tehtävä on eläimelle selvä. Tarvittavien toistojen määrä riippuu eläimen tunnelmasta ja hoksottimista ja oman ajoituksesi tarkkuudesta. Joku hokaa jutun juonen parin toiston jälkeen, joku toinen tarvitsee pari kymmentä. Odottele kosketusta kaikessa rauhassa, älä itse tuuppaa keppiä eläimen turpaan tai kuonoon.
3. Kun lähikosketukset sujuvat, ala viedä kohdetta vähitellen sivuille, alas, ylös ja niin edelleen. Pidä etäisyys ensin aivan pienenä ja kasvata vähitellen.
4. Kun tämäkin sujuu, voit pyytää kepin avulla askelia, harjoitella seuraamista, liinassa kulkemista ja niin edelleen. Kepin kosketuksesta seuraa edelleen eläimelle aina äänimerkki ja herkku, mutta voit vähitellen pidentää välejä, kunka usein kosketusta tarjoat.
5. Lopullisissa suorituksissa, kuten seuraamisessa, keppi häivytetään vähitellen: et enää tarjoakaan joka välissä keppiä kosketettavaksi vaan palkitset eläintä suoraan siitä, että se kulkee mukana oikeassa paikassa. Vähitellen harvennat myös näitä palkkioita – ja sinulla on edelleen innokkaana mukana seuraava eläin.
6. Huom! Jos ruokapalkinnon käyttö arveluttaa, katso alla oleva video luopumisen opettamisesta. Näin vältät näykkimiset ja muut lieveilmiöt.
Luopumisen opettaminen hevoselle
Ruokapalkinto on tehokas ja monikäyttöinen apuväline myös hevosten kouluttamisessa. Moni kuitenkin arastelee namien käyttämistä, sillä huhu kertoo kädestä syötettyjen hevosten oppivan näykkimään. Videon konsteilla varmistat, ettei ruokapalkintoon liity rasittavia lieveilmiöitä.
Kissan koppikoulutus
Etukäteisvalmistelut:
– Tämä ohje on tarkoitettu kissoille, jotka pelkäävät laatikkoon menemistä mutta pystyvät olemaan sen lähellä. Jos kissasi pelkää laatikkoa itsessäänkin, aloita tuomalla laatikko näköpiiriin esimerkiksi muutamaksi päiväksi ja aloita, kun kissa pystyy olemaan laatikon lähellä suuremmin välittämättä siitä. Jos pelko on niin kova, ettei kissa alun alkaenkaan pysty tulemaan edes samaan huoneeseen laatikon kanssa tai tottumista ei tunnu tapahtuvan, kysy neuvoa.
– Valitse harjoitteluun sellainen paikka, jossa kissa viihtyy eikä ylimääräisiä häiriöitä ole. Sulje muut kissat tilasta pois.
– Valitse koulutukseen herkkuja, joista kissa pitää erityisen paljon. Pilko ne pieniksi paloiksi ja pidä niitä runsaasti käden ulottuvilla.
Koulutuksen eteneminen:
Vaihe 1: Anna kissalle herkkuja kuljetuslaatikon avonaisen oven edessä.
Vaihe 2: Anna herkkuja avonaisen oven edessä ja koskettele samalla laatikkoa eri tavoin. Aloita ensin varovaisella kosketuksella ja jatka sitten laatikon kevyeen kolisteluun esimerkiksi luukun avaamiseen ja sulkemiseen.
Vaihe 3: Anna herkkuja laatikon sisälle puoliväliin niin, että vähintään kissan etujalat ovat sisällä.
Vaihe 4: Anna herkkuja laatikon perälle niin, että kissa on kokonaan sen sisällä.
Vaihe 5: Ensimmäisen houkutteluannoksen jälkeen anna kissalle kopin sisään lisää herkkupaloja niin, että kissa pysyy sisällä syömässä.
Vaihe 6: Kissan mentyä herkkujen perässä laatikkoon sulje ovi, avaa välittömästi ja anna lisää herkkuja kissan pysyessä sisällä. Jos kissa säikähtää tai tuntuu jännittävän ovea, aloita ensin sulkemalla ovea vain pari senttiä tai vain koskemalla sitä.
Vaihe 7: Kuten edellä, mutta sulje, lukitse ja avaa ovi.
Huomioitavaa:
– Pysy kussakin vaiheessa niin kauan, että kissa syö herkkujaan rauhassa ja tyytyväisenä eikä tunne tarvetta paeta. Siirry siis seuraavaan vaiheeseen vasta, kun edellinen on kissalle täysin helppo. Etenemistahti riippuu kissasta ja siitä, kuinka hyvin onnistut pitämään sen mielialan koko ajan rentona. Yksi vaihe voi viedä minuutin tai sitten useamman kokonaisen harjoittelukerran.
– Jos kissa pakenee tai rupeaa kyhjöttämään peloissaan paikallaan herkuista kiinnostumatta, olet yrittänyt edetä liian nopeasti. Palaa edelliseen vaiheeseen.
– Voit harjoitella kerrallaan niin kauan kuin kissa jaksaa. Huomioi kuitenkin annettu herkkumäärä kissan muussa ruokinnassa varsinkin, jos sillä on taipumusta ylipainoon.
– Älä missään vaiheessa yritä työntää kissaa laatikkoon, pitää sitä paikallaan tai sulkea siltä pakenemisreittejä. Älä myöskään moiti tai millään tavalla rankaise kissaa, jos koulutus etenee hitaasti tai kissa esimerkiksi pakenee. Jos pääsi alkaa savuta, lopeta harjoittelu ja jatka seuraavana päivänä uudella innolla.
– Jos koulutus ei etene tai joudut muihin ongelmiin, kysy neuvoa.