Ethän ole yrittäjän pöljä läheinen

Facebookin yrittäjäryhmässä vertailtiin taannoin kokemuksia ajattelemattomista läheisistä.

Yksi oli tuonut yrittäjälle tuliaisiksi tämän kilpailijan tuotteita. Toinen oli kysynyt personal trainerilta, tietäisikö tämä ketään hyvää personal traineria. Kolmas osti säännöllisesti yrittäjän myymiä tuotteita – mutta toisesta liikkeestä.

Ilmaisten palveluiden hinkujia oli monen läheisissä. Pahimmat toivat tapaamisiin tietokoneen mukaan, jotta yrittäjä voisi ”seurustelun lomassa” huoltaa sen.

Minulla on ihania läheisiä, ja olen välttynyt oikeasti loukkaavilta tapauksilta. Minunkin tuttuni ovat silti tehneet asioita, jotka ovat minusta tuntuneet vähän kurjilta.

Koska olin itse ennen palkansaaja, uskon tietäväni, mistä tuttujeni käytös johtuu. Palkansaajan on yksinkertaisesti vaikea käsittää, mitä yrittäjälle tämän yritys merkitsee.

***

Palkansaajalle työ on tavallisesti vain työtä. Vaikka se olisi antoisaa ja suorastaan kutsumus, järkevä ihminen pitää siihen pienen henkisen etäisyyden. Ei kannata alkaa rakastaa yritystä, jonka omistaa joku muu, eikä määritellä omaa identiteettiään työllä, jonka raameista päättää joku muu.

Aiheeseen liittymätön söpö vasikka.
Aiheeseen liittymätön söpö vasikka.

Monelle yrittäjälle oma yritys on sen sijaan paljon enemmän kuin työtä. Se on unelmien täyttymys, intohimo ja iso osa itseä. Sen eteen on ponnisteltu, uhrattu ja uskallettu, ja siinä onnistuminen on elämän suurimpia saavutuksia. Yritys on rakas, vähän kuin itse tehty omakotitalo.

Silti yrittäjälle yrittäminen on myös työtä. Vaikka siitä nauttisi ja vaikka se olisi jalostunut harrastuksesta, sillä pitää silti maksaa laskut.

Jos yrittäjän läheinen ei tajua tätä yhtälöä, hän tulee helposti tehneeksi pöljyyksiä ja pahoittaneeksi yrittäjän mielen.

***

Jotta turhalta mielenpahoitukselta vältyttäisiin, kokosin ohjeet yrittäjän läheisille. Näillä konsteilla osoitat, että välität, tuet ja arvostat.

  1. Tykkää vähänkin läheisemmän tuttusi yrityksen Facebook-sivuista. Tämä on äärimmäisen tärkeää. Jos et kutsusta huolimatta suvaitse edistää yrittäjän uraa edes yhden napinpainalluksen verran, olet yksinkertaisesti törkimys. Jättämällä tykkäämättä kerrot myös, ettet ole kiinnostunut tuttusi elämästä – miksi siis edes olette Facebook-kavereita? Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että meidän pitää alkaa tykätä kaikkien kavereidemme työpaikoista. Lue yltä, miksi tilanne on palkkatyössä ja yrittäjyydessä eri.
  1. Jaa tai kommentoi päivityksiä silloin tällöin. Se tuntuu yrittäjästä kivalta ja joskus tuo tälle ihan rahanarvoista hyötyä. Jakojen ja kommenttien avulla yrityksen päivitykset saavat rutkasti lisää näkyvyyttä ja voivat tuoda uusia asiakkaita.
  1. Käytä yrittäjän palveluita. Tutut ja tutuntutut ovat varsinkin alkuvaiheessa yrittäjälle korvaamattomia asiakkaita. Uskon, että moni pienyritys olisi kaatunut saman tien, jos tutut eivät olisi keskittäneet kampaamokäyntejään, autonhuoltojaan ja kukkaostoksiaan sinne. Jokainen tuttu asiakkaana lämmittää valtavasti yrittäjän mieltä ja auttaa tätä pitämään puljunsa pystyssä. Jos et tarvitse yrittäjän palveluita itse, mieti, haluaisitko ostaa niitä lahjaksi. Ostamalla lahjakortin läheisesi palveluihin ilahdutat kertaheitolla kahta: lahjakortin saajaa ja yrittäjää.
  1. Maksa mukisematta. Alkuun, kun oikeita asiakkaita oli vähän, minusta olisi ollut mahtavaa koulutella tuttujen eläimiä ilmaiseksi. Vähitellen kuitenkin tajusin, ettei homma voi toimia niin. En pysty maksamaan omia laskujani tuttujen hyvällä mielellä, vaan tarvitsen siihen ihan oikeaa rahaa. Jos yrität saada yrittäjältä palveluita ilmaiseksi, viet häneltä leipää suusta.
  1. Pidä ilmaisten neuvojen kyselyllä joku raja. Minusta on selvää, että tuttuni haluavat silloin tällöin kysäistä minulta jotain eläintensä käyttäytymisestä. Se sopii minulle mainiosti – itse asiassa tykkään siitä. Neuvojen kyselyllä pitää kuitenkin olla joku raja. Älä soita yrittäjälle keskellä yötä kissanpissahuoliesi kanssa, älä omista koko illanviettoa keskustelulle hevosestasi äläkä odota saavasi kokonaista koulutusta puhelimitse ja ilmaiseksi. Älä kysy ilmaisneuvoja ollenkaan, jos et tunne yrittäjää kovin hyvin ja ilmaisneuvot jäävät ainoaksi kontaktiksesi häneen.
  1. Kysy joskus yrittäjän työstä. Se on iso osa hänen elämäänsä ja persoonaansa, joten hänestä tuntuu kurjalta, jos et ole siitä yhtään kiinnostunut.

Vastineeksi näistä kaikista sinulla on tietenkin oikeus odottaa, että yrittäjä on kiinnostunut sinulle tärkeistä asioista ja tukee sinua elämässäsi. Jos hän ui liian syvällä yrittämisessä nähdäkseen ympärillä muuta, potkaise hänet ylös, tarvittaessa tujakasti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top