Esimerkkejä kursseista

Hevosen mieli. Kaikki olennaisin hevosen pään sisällöstä: tunteet, tarpeet, aistit, laumakäyttäytyminen, oppiminen ja suhde ihmiseen. Kurssi perustuu käyttäytymistieteelliseen tutkittuun tietoon, mutta aineistona on paljon videoita ja esimerkkejä, niin että asia on kuulijoille helppotajuista ja mukaansatempaavaa. Kurssilla on hyvin aikaa myös kysymyksille ja pohdiskeluille: miksi se ja se hevonen käyttäytyy niin ja niin. Sopimuksen mukaan teoriaa, demoja ja käytännön harjoituksia – mahdollista toteuttaa myös kokonaan luentona ilman käytännön osuuksia.

Maastakäsittelyn perusteet. Kurssilla harjoitellaan hevosten kanssa toimimisen perustaa eli sitä, kuinka painetta ja sen myötäämistä käytetään oikein. Kurssilla opetellaan ja opetetaan hevosille perusväistömerkit, peruuttaminen pienestä merkistä ja ihmisen liikkeiden seuraaminen talutettaessa. Haluttaessa kurssiin voi yhdistää alkeet myös palkkioiden käyttämisestä. Kurssin voi muokata myös valmistavaksi harjoitukseksi SRL:n maastakäsittelymerkkiä varten.

Maastakäsittelyä ratsastuksen tueksi. Teoriaa ja käytäntöä apujen käyttämisen hevospsykologiasta. Käymme läpi sitä, miten hevonen oppii avut, miten se ne käsittää ja mikä merkitys on ajoituksella. Harjoittelemme paineen käyttämistä maasta käsin: sopivaa voimakkuutta, tarkkaa ajoitusta ja herkkää reagoimista hevosen liikkeisiin.

Maastakäsittelyä vapaana. Kuinka motivoida hevoset liikkumaan kanssamme, kun kaikki perustuu niiden vapaaseen valintaan? Ainutlaatuisia yhteyden hetkiä hevosten kanssa.

Tehokkaasti palkkioilla. Teoriaa ja käytäntöä siitä, miten palkkioita (ruoka, rapsutus, muiden hevosten seura, tauot…) voi käyttää tehokkaasti ja suunnitelmallisesti hevosten kanssa toimiessa ja näin saada tekemisestä entistä innostavampaa sekä hevoselle että ihmiselle. Käydään läpi erilaisia palkkioita ja niiden käyttömahdollisuuksia tallin arjessa ja opetetaan hevoset suhtautumaan asiallisesti ja kohteliaasti ruokapalkkioihin.

Temppuja ja tehtäviä. Kurssilla opetetaan hevosille kivoja pieniä temppuja ja jumpataan niiden aivoja. Pääpaino on yhteisessä hauskanpidossa hevosten kanssa, mutta samalla kurssilaisilla tulee omaksuttua myös hiukkanen oppimisteoriaa ja tietysti myös palkkioiden turvallinen käyttäminen.

Jännitys hallintaan -kurssi. Jännittääkö ratsastustunti liikaa? Tuntuuko olo hevosten kanssa epävarmalta ja pelokkaalta? Kurssilla perehdytään pelon psykologiaan niin ihmisillä kuin hevosilla ja tehdään hevosten kanssa maasta käsin helppoja harjoituksia, jotka antavat rauhaa ja itsevarmuutta. Kurssi auttaa ymmärtämään paremmin sekä oman pelon syitä että sitä, miten oma käytös vaikuttaa hevosen mielentilaan.

Kaikkien kurssien kesto ja osallistujamäärä ovat muokattavissa toiveiden mukaan, samoin teorian ja käytännön harjoitusten osuudet.