Asiakkaat kertovat

Narvik-ori

Menestyvä kenttäratsukin voi pelätä pieniä asioita. Narvik-ori suihkepullosiedätyksen jälkeen.

”Tua on hyvin rauhallinen, kärsivällinen ja positiivinen sekä ihmisten että eläinten kanssa. Itse olen saanut apua muun muassa Narvik-orin kanssa. Se ei ole sietänyt ötökkämyrkkyä eikä Showshinen käyttöä. Koska Narvik on hyvin ötökkäherkkä, suihkepullokammo on ollut ongelma esimerkiksi kilpailupaikoilla. Tua on nyt työskennellyt orin kanssa joitakin kertoja, ja ongelma on oikealla siedätyksellä jo lähes kokonaan poistunut. Ongelmien, joihin Tualta pyytää apua, ei tarvitse olla suuria, vaan hän pystyy auttamaan myös arjen pienissä hankaluuksissa.”

Tuija Rosenqvist, kenttäratsastaja ja talliyrittäjä, Lempäälä

”Tua tuli kerran auttamaan minua ja silloista 10-vuotiasta ylläpitoruunaani Noppaa. Noppa oli varsin monenlaisissa kodeissa pyörinyt, eikä se ihmisen nähdessään pitänyt korviaan koskaan iloisesti hörössä. Huonoihin kokemuksiin liittyivät monet luottamuksen ongelmat taluttamisesta ratsastamiseen ja lastaamiseen. Tua opetti Nopalle ja minulle kosketuskepin käytön, ja hämmästyksekseni jo alle puolen tunnin naksuttelun jälkeen ponin korvat olivat iloisesti ja kiinnostuneesti hörössä ja silmissä oli ennennäkemätön aktiivinen katse. Naksuttelin tästä lähtien Nopan kanssa joka päivä ja harjoittelin kosketuskeppiä erilaisissa paikoissa ja vaikeusastetta muutellen.
Tuan toimintatavat ovat sekä eläin- että ihmisystävälliset. Hän on taitava ja nopea tulkitsemaan hevosen mielialaa. Päällepäin näkee kokemuksen tuoman itseluottamuksen, mutta Tua myös tietää ja osaa ymmärrettävästi selittää, miksi kouluttaminen etenee juuri kyseisen hevosyksilön kanssa juuri sillä tavalla. Erityisesti tämän ansiosta naksutinkoulutusta on helppo jatkaa ja tarvittaessa soveltaa myös Tuan käynnin jälkeen. Kun Tuan käynnistä oli kulunut vain viikko, Noppa tuli askel askeleelta, korvat iloisessa hörössä, kosketuskepin perässä kuljetuskoppiin.”

Jasmin Syrjälä, hevosalan opiskelija, Ypäjä

 

Kissa anta tassua

Kissat oppivat nopeasti, kun palkkio on niille mieluinen.

”Meillä on kaksi noin yhdeksän kuukauden ikäistä maatiaiskissaa, joiden aivoituksista ei aina ota selvää. Tualta saimme asiantuntevia vastauksia kissojen käytöksestä heränneisiin kysymyksiimme kuten siihen, miksi toinen kissamme välillä näykkii ja mitä tällaiselle käytökselle tulisi tehdä. Tua tutustutti meidät myös kissojen kouluttamiseen naksuttimen avulla. Koulutus aloitettiin tassun antamisen opettelulla, jota olemme jatkaneet Tuan käynnin jälkeen hyvin tuloksin: molemmat kissat antavat innokkaasti tassua herkkupalkkion kannustamana. Naksutinkoulutuksesta oli myös todellista käytännön hyötyä, kun selvisi, että toisella kissallamme on astma ja kissalle piti alkaa opettaa astmalääkkeen ottamista. Suosittelemme Tuaa kissanomistajille, jotka haluavat oppia lisää kissojensa käytöksestä tai opettaa niille uusia juttuja.”

Jyri Kuusela ja Sanni Kurvi, kissanomistajat, Tampere

 

”Minulle tätiratsastajana turvallisuus hevostelussa on kaiken a ja o. Tualta olen saanut oppia, että hevosen rentous on varmin konsti ennaltaehkäistä vaaratilanteita niin maastakäsin kuin ratsastettessakin. Tua lukee hevosta kuin hevosta kuin avointa kirja, ja osaa antaa yksilöityjä neuvoja ja harjoituksia ’täsmäongelmiin’. Tua ei ole jättänyt minua myöskään yksin harjoitustemme jälkeen, vaan olen voinut kääntyä hänen puoleensa uusien haasteiden ilmetessä. Aivan erityisen ihanaa Tuan kanssa työskentely on hänen valoisan, pehmeän ja upean asenteensa johdosta – Tua osaa niin hienosti tuoda esiin hevosen näkökulman. Suosittelen Tuaa mitä lämpimimmin, mikäli haluat parantaa suhdettasi hevoseesi.”

Maija Aakkula, usean hevosen omistaja, Vesilahti

Kissa Poni laukkaa Koira vedessä